Prosas maize ar Saulē kaltēto tomātu tepanādi

Drēgnajās, slapdraņķa ziemas dienās mūsu punči lūdz pēc sātīga ēdiena un izteiktām garšām- enerģijas pārpilnā prosas maize kopā ar aromātisko un sātīgo tepanādi, lai arī tikai uzkoda, noteikti radīs sāta sajūtu un izteiktu garšu baudījumu 🙂


Prosas maize:

1 glāze griķu milti

1 glāze kviešu milti

1 glāze klijas

1,5 glāze prosa

250 ml auzu piens

1,5 tējk. brūnais cukurs

1 tējk. sāls

1 ēdamk. vīnogu kauliņu eļļa

3 ēdamk. magones

25 g sausais raugs

 Tepanāde:

6-10 saulē kaltēti tomāti 

6-8 Olīvas

(Oriģināli tepanādei izmanto melnās olīvas, bet šoreiz izvēlējos izmantot lielās zaļās olīvas bez kauliņiem) 

neliela sauja svaiga rozmarīna lapiņas

2 ēdamk. Olīveļļa

Neliela sauja grauzdētu valriekstu


  1. Visas sausās, prosas maizei paredzētās, sastāvdaļas, izņemot magones un cukuru, sajauc lielā bļodā.
  2. Katliņā uzsilda pienu (apm. 50C), tam pievieno cukuru un paredzēto eļļas daudzumu.
  3. Uzsildīto pienu pievieno sausajām sastāvdaļām un kārtīgi samaisa, un izmīca.
  4. Kad mīkla kārtīgi izmīcīta, to atstāj bļodā, pārklāj ar tīru dvieli un liek siltā vietā uz 1-1,5 stundu. (Lai paātrinātu rūgšanas procesu mīklas bļodu var ielikt 50C uzkarsētā cepeškārsnī)
  5. Kad mīkla ir uzrūgusi, to vēlreiz kārtīgi izmīca un sadala apm. 10 vienāda izmēra pikās.
  6. No pikām veido bumbas, tās kārtīgi apviļājot magonēs.
  7. Maizītes liek uz cepešpannas, apakšā paklājot cepampapīru.
  8. Maizītes cep 180C/ 25-30 min.
  9. Kad maizītes ir gatavas tās izņem no cepeškrāsns un apklāj ar tīru dvieli, lai tās nekļūst cietas un nedaudz atdziest pirms pasniegšanas.

Kamēr maizītes cepas, pagatavo tepanādi.

  1. Saulē kaltētos tomātus pāris minūtes mērcē verdošā ūdenī, lai tie kļūst mīkstāki.
  2. Kad tomāti izmērcēti, tos nosusina un sagriež strēmelēs.
  3. Tomātiem pievieno sagrieztās olīvas, grauzdētos valriekstus, olīveļļu un smalki sakapātas rozmarīna lapiņas. Visu kārtīgi sablendē, līdz veidojas vienmērīga masa.
  4. Ja nepieciešamas tepanādei pievieno šķipsnu sāls.

5697C641-B5F8-4689-A468-07A89D2FADAE

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

w

Connecting to %s