Pilngraudu Dolmas

Vārds ”dolma” nozīmē pildīts, un dažāda veida dolmas ir tipiska tuvo austrumu uzkoda.

Perfektā zaļumu un citrusa kombinācija, kārtējo reizi pierāda, ka pilnīgam un garšas pārpilnam ēdienam pietiek tikai ar pāris pareizi kombinētām garšām. Šis tik tiešām ir viens no Zaļā Zaķa šī brīža mīļākajiem ēdieniem, kas tiek gatavots lielos daudzumos un tiek notiesāts zibenīgā ātrumā!!! 😀


2 glāzes pilngraudu rīsi

Citrona sula (2 citroni)

Liela bunte svaigu pētersīļu un piparmētru

Liela izmēra dzeltenais sīpols

2 daivas ķiploka

apm. 20 marinētās vīnogu lapas (iegādājies Centrāltirgū)

Šķipsna sāls

Pipari

Ēļļa cepšanai

2 glāzes ūdens


File 23-08-16 17 41 32.jpeg


  1. Smalki sakapā sīpolus un ķiplokus, un viegli apcep uz iepriekš uzsildītas pannas.
  2. Sietā noskalo rīsus, notecini un pievieno apceptajiem sīpoliem. Visu karsē apm. 10 min uz mērenas uguns.
  3. Apceptajiem rīsiem pievieno glāzi ūdens. Pannai liek virsū vāku un sautē uz mērenas uguns 10-15 min.
  4. Visus zaļumus smalki sakapā un pievieno daļēji gatavajiem rīsiem. Pievieno arī izspiesto citrona sulu, sāli un piparus. Visu kārtīgi apmaisa.
  5. Rīsus pārstāj sautēt un masu nedaudz atdzesē. Rīsiem jāpaliek tikai daļēji gataviem.
  6. Vīnogu lapas viegli noskalo un nosusina. Ar mazākajām lapām pārklāj dziļa katla apakšu un atstāj vēl dažas lapas, ko izklāt virs sagatavotajām dolmām.
  7. Sāk gatavot dolmas- katru vīnogu lapu izklāj uz virsmas. Lapā liek sagatavotos rīsus apmēram 1,5 tējk. apmērā.
  8. Vīnogas lapu ieloka no sāniem un aizloka līdz galam, veidojot nelielu rullīti. Kad rullītis izveidots, to viegli saspiež plaukstā.
  9. Gatavos rullīšus guļus cieši izvieto katlā virs izklātajām vīnogu lapām.
  10. Kad ar rullīšiem izklāta visa katla virsma, tos nedaudz apslaka ar eļļu un pārber nedaudz sāls. Turpina veidot nākamo kārtu līdz visa rīsu masa un vīnogu lapas beigušās.
  11. Kad visi dolmas rullīši ir sagatavoti un atrodas katlā, vēlreiz pārslaka ar eļļu un uzber nedaudz sāls. Katlā lej ūdeni, lai tas tikko pārklāj augšējās dolmas. Pēc tam pāri liek slāni ar atlikušajām mazajām vīngu lapām.
  12. Katlam liek vāku un dolmas tvaicē uz zemas uguns apmēram 1,5-2 stundas līdz ūdens pavismam iztvaikojis.
  13. Kad dolmas gatavas, tās atdzesē un pasniedz kā uzkodu.

 

File 23-08-16 17 40 41.jpeg

2 thoughts on “Pilngraudu Dolmas

    1. Sveika Kristine.
      Paldies par Tavu jautājumu.
      Dolmas ir jāsautē samērā ilgi, jo rīsiem pirms tam jābūt tikai daļēji izvārītiem. Jāņem arī vērā fakts, ka tiek izmantoti pilngraudu rīsi, kas prasa ilgāku pagatavošanas laiku, kā arī tādēļ, ka vīnogu lapas ir diezgan stiegrainas un tās ir jāsautē līdz kļūst pilnībā mīkstas. Gala rezultātā dolmām ir jābūt stingras formas (tādēļ tās pirms likšanas katlā viegli jāsaspiež un arī jauzvieto cieši siena pie otras), taču tajā pat laikā, ēdot, konsitencei jābūt vienmērīgai un krēmīgai.
      Ja gadījumā rodas vēl kādi jautājumi, būšu vairāk kā priecīga atbildēt!
      🙂

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

w

Connecting to %s