Kam jābūt vegāna virtuvē ?

Vegāniska ēdiena gatavošana ir ļoti vienkāršs, ātrs un tīrs process, jo gatavojot nav jāuztraucas par striktu trauku, nažu un dēļu dalīšanu, jo nav jādomā par baktērijām un mikrobiem.

Ēdiena gatavošana, izmantojot manas receptes, neaizņem vairāk par stundu, pie tam, ja iepriekš ir sagatavotas pamatsastāvdaļas (mērces, krēmi, buljons, sasaldēti augļi, dārzeņi u.c.)

Lai atvieglotu savu vegānisko ikdienu, ir ļoti svarīgi savu virtuvi par 100% pielādēt ar visu nepieciešamo, lai Tavs uzturs būtu pilnvērtīgs un tajā pat laikā interesents.

Esmu apkopojusi produktu sarakstu, kuri nepieciešami, lai pagatavotu manis izveidotās receptes, kā arī citus produktus, kuri ir  nepieciešami, vegānisko ēdienu pagatavošanā.

 


PRODUKTI GLABĀŠANAI

Photo

Šos produktus  vislabāk uzglabāt stikla vai plastmasas, labi noslēgtos traukos, tumšā vietā. Papīra, plastikāta iepakojumus vislabāk noslēgt ar klipšiem, kas stingri noslēdz iepakojumu.

 

Graudi un pākšaugi

  • Graudi -pilngraudu rīsi, risotto rīsi, sushi rīsi, auzu pārslas, grūbas, kailgraudu mieži, kukurūza, kvinoja, bulgurs
  • Pākšaugi -turku zirņi, dažāda vaida lēcas, pupas ( melnās, baltās u.c ) , ķīnas pupiņas, sojas pupas

Milti

  • Pilngraudu – kviešu, rudzu,klijas
  • Smalkā maluma – kviešu, griķu, mandeļu, kvinojas

 

Žāvēti augļi, rieksti , sēklas

  • Žāvēti augļi un ogas – dateles, rozīnes, aprikozes, plūmes, godži ogas
  • Rieksti- indijas rieksti, mandeles, zemesrieksti, lazdu rieksti, makadamijas rieksti, valrieksti
  • Sēklas- saulespuķu sēklas, linsēklas, kaņepju sēklas, chia sēklas

 

Apstrādāti dārzeņi

  • Kaltēti dārzeņi – sēnes, saulē kaltēti tomāti
  • Konzervi – kaperi, olīvas

 

Eļļas

  • Cepšanai- vīnogu kauliņu eļļa, kokosriekstu eļļa bez aromāta, olīveļļa

 

  • Salātiem, mērcēm, pesto – augstākā spieduma olīveļļa, linsēklu eļļa, kaņepju eļļa, sezama eļļa, kokosriekstu eļļa, valriekstu eļļa, avokado eļļa

 

Garšvielas un garšaugi

  • Garšvielas – vidēja asuma karija pulveris, paprikas pulveris, kajēnas pipari, kumīns, sinepju sēklas, kanēlis, muskatrieksts, melnie pipari, ingvera pulveris, garam masala
  • Garšaugi – oregano, timeāns, rozmarīns, baziliks, koriandrs, salvija, pētersīļi, dilles

 

Sāls

  • Ķeltu rupjais sāls
  • Smalkais Himalaju sāls

 

Saldinātāji

  • cukuri- brūnais cukurniedru cukurs, kokos cukurs
  • Sīrupi- kļavu sīrups, agaves sīrups

 


 

LEDUSSKAPĪ UN SALDĒTAVĀ

   photo

Svaigi augļi un dārzeņi 

  • visi iespējamie augļi un dārzeņi atbilstoši sezonai

Krēmi/Sviesti/ Pieni

  • Sviests- mandeļu , zemesriekstu , indijas riekstu, tahini
  • Piens- kokosriekstu, sojas, mandeļu ,auzu ( piena izvēle atkarīga no gaumes un ēdiena , kas tiks pagatavots – sojas, kokosriekstu piens ir biezāks un der iebiezināšanai vai uzputošanai, auzu piens ir ļoti liess , gandrīz ūdeņains)
  • Krēms- auzu krēms , indijas riekstu krēms

Tofu

  • Mīkstais
  • Cietais
  • Tempeh

 

Saldētie dārzeņi un augļi

  • dārzeņi – edamame, sēnes ,zaļie zirnīši, sniega zirņi, spināti, brokoļi , zaļumi
  • augļi/ogas- banāni, ananāsi, mango , ķirši, avenes, smiltsērkšķi , mellenes, upenes ,zemenes, laims, citrons, aprikozes …

 


 

TEHNIKA

 

Vēl viena vegāniskā uztura specifika ir tehnikas izmantošana dažādu krēmu, mērču, pesto, kokteiļu, pienu u.c. pagatavošanai

  • augstas intensitātes blenderis
  • rokas blenderis
  • rokas slaiseris
  • sulu spiede
  • dehidrātors ( iespējams variēt, izmantojot cepeškrāsni )

 

7 thoughts on “Kam jābūt vegāna virtuvē ?

  1. Man ir precīzs jautājums par rīkiem – vai vari sniegt konkrētus parametrus šiem – zīmols, jauda, etc. Būtu svarīga reference, lai saprotu – uz ko orientēties. Paldies jau iepriekš.

    augstas intensitātes blenderis
    rokas blenderis
    rokas slaiseris
    sulu spiede
    dehidrātors ( iespējams variēt, izmantojot cepeškrāsni )

    Like

    1. Sveiks Ansi.
      Šajā mājas lapā- http://www.rawgarden.lv/shop/virtuves-tehnika/ – ir iespējams apskatīties un iegādāties vēlamo tehniku vegāniskā ēdiena gatavošanai. Protams, ir iespējams iegādāties lētāku un citu ražotāju piedāvātu tehniku, kā piemēram ”Vitamix” blenderi, kuru jauda ir 1200W, tos pārsvarā izmanto restorānos. Šos blednerus var iegādāties Gemoss tirdzniecības bāzē.
      Es pati izmantoju ”Stollar” blenderi, kura jauda ir 1000W.
      ”Stollar” piedāvā arī labus rokas blenderus un sulu spiedes, pati izmantoju ”Stollar”sulu spiedi ar 240W jaudu un tā perfekti kalpo jau ļoti ilgu laiku. Šī ražotāja tehniku iespējams iegādāties ”Elkor” veikalos un noteikti arī citos virtuves tehnikas veikalos. Rokas slaiserus iespējams iegādāties Gemoss tirdzniecības bāzē un citos virtuves iekārtu un piederumu veikalos, konkrētu ražotāju gan nepateikšu.Rokas slaiserim būtu vēlami vairāki līmeņi un griešanas biezumi, lai var variēt.
      Par dehidrātoriem. Ja tas ir nepieciešams kaltēšanai lielos apjomos vai profesionālā līmenī, noteikti iesaku lietot Raw Garden mājas lapā, tehnikas sadaļā, esošo dehidrātoru, tas ir daudz jaudīgāks un praktiskāks, taču maksā daudz dārgāk. Ja vēlaties izmantot dehidrātoru mājas lietošanā tad iepējams iegādāties tādu, kas maksā 30 Euro, taču nav tik jaudīgs un ērti lietojams, tas būtu ”Scarlett” firmas ražotais dehidrātors, ko iespējams iegādāties Stockmann un, droši vien, arī citos sadzīves preču veikalos.
      Ceru, ka atbildēju uz visiem jums esošajiem jautājumiem, bet, ja tomēr vēlaties uzzināt vēl, tad droši jautājiet.

      Zaļais Zaķis 🙂

      Like

  2. Paaaldies! Tagad ir skaidrība. Vēl viens jautājums – saistīts ar ēšanu – vai ir kāds padoms, kā kombinēt līdzi ņemamo pārtiku ceļojumā? Grasos doties izbraucienā uz pāris nedēļām un mēģinu saprast – kā nodrošināt sevi ar spēku un enerģiju veselībai draudzīgā veidā? Pieļauju, ka ceļā man vairāk būs supermārketi un mazāk veselīgas pārtikas. Paldies jau iepriekš par atbildi. Ac, A

    Like

    1. Tātad, ēdieni, kurus būtu viegli pārvadāt un pagatavot ceļojumos būtu dažāda veida dipi- humuss, zaļais Indijas riekstu krēms, gvakamole u.tt ko var ēst kopā ar dažādiem dārzeņiem- burkāniem, gurķiem, Cherry tomātiņiem u.c. Enerģijai noteikti varu ieteikt pagatavot spēka pilnās brokastu maizītes uz kurām var uzsmērēt zaļumu sviestu un uzlikt kādu salātlapu, kā arī burritos un rīsu papīra spring rolls, kurus ir viegli ēst, ja nav iespējas kārtīgi apsēsties pie galda un paēst. Brokastīs lieliski noderēs kvinojas enerģijas sirsniņas vai pat zemesriekstu sviesta & auzu pārslu cepumi. Noteikti ir labi nodrošināties ar dažādiem riekstu maisījumiem, augļiem un viegli uzgraužamiem dārzeņiem.
      Ceru, ka šī informācija ir noderīga un jauku Jums ceļojumu. 🙂

      Zaļais Zaķis.

      Like

    1. Esmu strādājusi ar abiem šo ražotāju blenderiem un abu kvalitāte ir ļoti laba. Noteikti neteiku ka olbigāti jaiegādājas blenderi Raw Garden, tā vienkārši ir viena no retajām vietām, kur Rīgā ir iespējams apskatīties un iegādāties labas kvalitātes blenderus. Arī gemoss veikalos tiek piedāvāti labi blenderi, manuprāt, arī Vitamix.

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

w

Connecting to %s